Tuesday, May 6, 2014

Göbete (Köbete)






        Göbete Tatarlara özgü bir yemektir. Bu yemeği genelde özel günlerinde yaparlarmış. Yapımı biraz zahmetlidir ama lezzeti enfes bir yemektir. Yirmi kat hamur açılarak yapılır. Bu lezzeti tatmak için tarifi denemeniz lazım  :))




 Göbete İçin Gereken Malzemeler


  • 1 kg un

  • 1 tatlı kaşığı sirke

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • 1,5- 2 su bardağı ılık su



İç Harcı İçin Gereken Malzemeler


  • 2 adet kalçalı but (Bütün tavukta olabilir)

  • 1 su bardağı pirinç

  • 2-3 adet soğan

  • 2 adet rendelenmiş domates

  • Tuz

  • Karabiber

  • Ayçiçek yağı






 Göbetenin Yapılışı


  • Tavukları haşlayıp tuz ilave derek soğumaya bırakalım.

  • Bir tencereye biraz yağ koyarak iri piyazlık doğradığımız soğanları hafif kavuralım.

  • Rendelenmiş domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edelim.

  • Didiklenmiş tavukları ve pirincide ekleyip, tavuğun haşlama suyundan bir bardak ekleyelim.

  • Tuz katrabiber ekleyip yavaşça karıştırıp suyunu tam çekmeden altını kapatalım.

  • İç harcıızı soğumaya bırakalım.

  • Bu arada hamur için un, su, tuz, ve sirkeyi bir kapta yoğuralım.

  • Kulak memesinden daha sert bir hamur olmalı.

  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapalım.

  • Bezeleri 10 arlı iki guruba ayırlım 10 dk kadar dinlendirelim.

  • Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açıp aralarına sıvıyağ sürelim.

  • 10 tane  beze tamamlandığında bir kenara alıp diğer 10 lu gurubu açalım.

  • Daha sonra ilk açtığımız gurubu açma tahtasına alıp hepsini birlikte fırın tepsisi büyüklüğünde açalım.

  • Arasına pişirdiğimiz harcı koyup diğer hamuruda üzerine aynı şekilde açalım. 

  • Kenarlarındaki fazlalıkları kıvırıp kenarına koyalım.

  • En üste sıvı yağ sürüp kızarada kadar 170 derece fırında pişirelim.

  • Orjinal tarifte yumurta sürülmüyor ama ben kızarık olsun diye sürdüm. Siz sürmeye bilirsiniz.

  • Piştikten sonra üzerindeki yufkalar açılıp çok az tavuk suyu dökülerek yeniliyor.

  • Biz dökmedik buda isteğinize bağlı.

  • Afiyet olsun..






No comments:

Post a Comment